Ken Mai: Requiem of Flowers

Ken Mai‘s butoh performance, Requiem of Flower, conveys the blooming and the death of a flower. Through movement changing from heart achingly beautiful to uncomfortably grotesque Ken Mai takes us on a journey through creation and destruction full of nature’s elements and laws of the universe.

Already an intimate space of Höyhentämö is made even more so by inviting the audience to sit on the stage. It feels almost as if we are invited to the performers home and once the performance starts it is easy to see why this intimate space works. We are close to each other, sharing and witnessing the performance rather than sitting separate in the audience.

As a performer, Ken Mai is pure joy to watch. His body conveys emotions, tells stories and makes us truly feel the performance. I notice several audience members moving subtly with him and the music. The nature’s elements are visible in his movement, at moments the body moves as if water, one movement flowing into another. At times one can almost feel the earth grounding the performance. There are rituals of cleansing through fire and a wonderful moment of almost a blessing of the audience as Ken Mai makes his way through us, dancing around and with us.

I sit and feel a rainbow of emotions throughout the hour-long performance trying to figure out what it is that makes it so strong. And then it hits me. Ken Mai doesn’t perform; Ken Mai dances the truth.


Ken Main näytös, Requiem of Flower, on nimensä mukaisesti kukan sielunmessu. Uskomattoman upea butoh näytös on välillä sydäntä särkevä ja heti seuraavassa hetkessä vaikuttavan groteski. Ken Mai johdattelee yleisönsä tunteiden viidakkoon esityksessä, joka käsittelee luonnon elementtejä, universumin lakeja, ihmisyyttä ja luontoa, syntymää ja kuolemaa.

Höyhentämön jo valmiiksi intiimi tilaan on luotu melkein olohuonemainen tunnelma jakamalla lava esiintyjän ja yleisön kesken. Esityksen alettua on helppo huomata miksi ratkaisu toimii. Yleisö kutsutaan todistamaan ja jakamaan näytös, ei vaan kauempaa katsomaan.

Esiityjänä Ken Maita on ilo katsoa. Hänen kehonsa kertoo tarinoita, joihin ei löydy sanoja. Yleisön on helppo antautua tunnetilojen vietäväksi, ja välillä huomaan heidän melkein tanssivan Ken Main kanssa. Luonnon elementtejä käsittelevä esitys näkyy selvästi liikkeessä, joka välillä soljuu veden lailla, ja välillä leikittelee juurruttavan maan ja lennättävän tuulen välillä. Puhdistava tulen rituaali on ihanan minimalistinen. Esityksen koskettavin kohta on, kun Ken Mai luo yhteyden yleisöönsä tanssien heidän ympärillään ja kanssaan. Tilanne tuntuu siunaukselta.

Istun melkein lamaantuneena liikkeen kauneudesta, ja pitkään pohdin mikä esityksestä teki niin vaikuttavan. Ja sitten tajuan. Ken Mai ei vain esiinny. Ken Mai tanssii totuuden. 

Text: Anna Olkinuora

Photos: Katia Shklyar 

Ken Mai:  Website 

Contact: info@nur.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *